Athena webbanner1

Belangrijke vrouwen in de wetenschap: Anneke Levelt-Sengers & Marileen Dogterom

Het NNV viert haar 100-jarig bestaan door om de maand twee vrouwelijke Natuurkundigen in de spotlight te zetten: een uit het verleden en een die nu actief is. Hiermee brengen zij aandacht aan hoe het vrouwen verging in de Nederlandse natuurkunde in de afgelopen honderd jaar. Deze uitgave draait om Anneke Levelt en Marileen Dogterom.  

Anneke Levelt - Sengers (1929-) : formidabele fysicus die ook anderen vooruithielp

ana bio

 

 “Sociologen hebben overtuigend bewijs aangedragen voor de vooroordelen jegens vrouwen die zelfs bestaan in de natuurwetenschappen die zich toch op hun objectiviteit laten voorstaan.”

Na een promotie bij A.F.J.M. Michels in Amsterdam vertrok Anneke Levelt Sengers met haar man Jan Sengers naar de Verenigde Staten waar ze wél mocht werken. Ze groeide er uit tot de ‘most thermodynamic woman of the world’.

 

 

 

 

 

 

Marileen Dogterom (1967-): de ongelijkheid in het vak weerspiegelt die in de maatschappij

marileen dogterom

 

 “Een ambitieuze student die gevoelig was voor de mening van anderen, zou in die jaren wel gek zijn om voor biofysica te kiezen”

Zo’n dertig jaar later vertrok ook Marjolein Dogterom naar de Verenigde Staten. Maar anders dan Levelt Sengers kon Dogterom vervolgens in Nederland aan de slag: ze leidt nu in Delft een onderzoeksgroep en is onder meer vicepresident van de KNAW.

 

 

 

 

 

 

Lees de volledige uitgave van het NNV hier.

Support team

Isabella Klaassens, website moderator

Steen Bentall, art & design

Nanneke Bungenberg de Jong, webdesign

logo bottom