Impact van COVID-19

motherhood penaltyEr zijn steeds meer aanwijzingen dat de COVID-19 pandemie vrouwelijke onderzoekers, vooral die met kinderen, buitengewoon hard heeft getroffen.

Langin, K. (2021). Pandemic hit academic mothers hard, data show. Science, 371 (6530), 660. doi:10.1126/science.371.6530.660 

Figure Unequal effectsEen onlangs verschenen studie in Nature laat zien dat vrouwelijke wetenschappers, met name degene met jonge kinderen, ervaren aanzienlijk minder tijd te kunnen besteden aan onderzoek gedurende de pandemie.

Lees meer over de studie hier.

 

Myers, K. R., Tham, W. Y., Yin, Y., et al. (2020). Unequal effects of the COVID-19 pandemic on scientists. Nature Human Behaviour, https://doi.org/10.1038/s41562-020-0921-y

Er wordt steeds meer bezorgdheid geuit over de mogelijke negatieve gevolgen van COVID-19 voor vrouwen in de wetenschap die werk combineren met het gezinsverantwoordelijkheden (zie bijvoorbeeld hier of hier). Hoewel sommigen een afname in onderzoeksproductiviteit van vrouwelijke wetenschappers hebben gesignaleerd, bijvoorbeeld weerspiegeld in een afname van preprints en nieuwe onderzoeksprojecten, als ook een afname in early journal, artikel en working paper (zie ook hier) inzendingen, weten we nog niet hoe ernstig of wijdverspreid deze effecten zijn.

We vinden het belangrijk om dergelijk bewijs te verzamelen en te combineren naarmate het zich opstapelt. Indien u op de hoogte bent van aanvullende indicatoren, relevante data of recente onderzoeksresultaten, aarzel dan niet om deze met ons te delen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Medium